Search
  • Vigneshwara/Georgi

Пранаяма

(..из Сатсанг на Свами Сатянанда)

Апликация на трите Бандхи едновременно

Въпрос: Каква е всъщност разлката при практиката на Капалабхати и Бхастрика пранаяма?

Отговор: И в Капалабхати, и в Бхастрика, дишането е бързо и учестено, но при Капалабхати се набляга на издишането, а при Бхастрика и вдишането и издишането са равни по интензитет. По време на Бхастрика практикантът е наясно с движението на абдомена и получава все по-стабилен контрол над него, докато при Капалабхати фокусът е насочен към фронталния/преден дял на мозъка.

Въпрос: Защо при Пранаяма се прилагат Бандхи?

Отговор: Едного придобива максимален ефект от Пранаяма когато Бандхите (ключове) се практикуват с Кумбхака (задържане на дъха). Пранаяма стимулира праничното течение, а Бандхите контролират потока и го насочват към определени зони от тялото. Когато изпълнявате Мула Бандха (ключ на перинеума) и Джаландхара Банда (ключ на брадичката към гърдите) всъщност форсираме Апана енергията (виталната енергия от долната част на тялото под пъпа) да тече нагоре и да се обедини с Прана (виталната енергия на региона от тялото между ларингса и сърцето). Когато Прана и Апана се обединят изпитваме фантастична опитност която генерира жизненост и спомага събуждането на Кундалини.

Въпрос: Вярно ли е, че ришите и муните в Хималаите практикуват Пранаяма за да издържат на студ и лед и за да живеят години без храна..?

Отговор: В Раджа Йога има 8 фундаментални стадия: Яма, Няма, Асана, Пранаяма, Пратяхара, Дхарана, Дхияна и Самадхи. Първите пет стадия са насочени към постепенно премахване/игнориране на външните стимули и насочване на Ума навътре, към Едного. Причината за изпълнение на Пранаяма, наред с всички физически и умствени предимства, е за да се събуди Шушумна Нади, защото знаем, че без събуждане на Шушумна Нади не бихме могли да успеем в концентрацията (Дхарана). Когато Шушумна се събуди, Ума става еднопосочен без никакво усилие.

В Хималаите и на други места по света, има много махатмас, риши, йоги, монаси и саняси, които водят отшелнически начин на живот, живот на въздържания. Те са способни на поддържат живота в себе си чрез увеличаването на ПранаШакти, Живата Сила, в тяхното тяло. Чрез интензивна практика на Раджа Йога, Хатха Йога и Дхияна Йога, те могат напълно да преобразуват природата и химическата структура на тялото си и така то да издържа всякакви екстремни условия.

С практиката на Пранаяма, повече кислород се вдишва, но не това е важното. Ако кислорода бе причината, тогава и обикновено дълбоко дишане би свършило работа. В Пранаяма вдишването и издишането трябва да бъде в съотношение 1:2, тъй като това съотношение е най-добро за ритъма на сърцето и неговата работа. Чрез наблюдение на пулса на сърцето може да се установи, че при вдишване пулсът се ускорява, а с издишане се забавя. По тази причина, когато се използва съотношение 1:2, ефектът който се получава е релаксация на коронарните мускули, но без редукция/намаляне на притока на кислород към мозъка и телесните тъкани. Ако практикувате в съотношение 1:4, примерно, тогава ефектът на релаксация на коронарните мускули се отменя тъй като мозъкът забързва сърдечният ритъм като реакция, за да повиши притокът на кислород в кръвта.

Когато Кумбхака (задържането на дъха) се упражнява с Пранаяма, определени региони от мозъка могат да бъдат контролирани. Както знаем, има две системи в тялото, познати и като волева и неволева нервна система. Можем да мърдаме ръцете си, но не и хипоталамусът. Но чрез практиката на Пранаяма, мозъкът може да се тренира да действа според желанието ни. Можем да спираме функциите му или да ги ускоряваме. Това е и начинът чрез който много йоги могат да спират дейността на сърцето си за дни и след това да възобновят ритъма му. Сърцето не е независим орган; то е контролирано от по-висш център в хипоталамуса на мозъка. С контрол над мозъка може да се придобие автоматичен контрол над коронарното поведение, телесната температура, храносмилателната система и др.. Ако има нещо погрешно в мозъка, сърцето ще спре да работи немедленно. Медицината е свикнала да третира и лекува сърцето, но всъщост трябва да търси източника на проблема в мозъка и да го открие там, тъй като това е центърът за контрол.

превод: Вигнешвара (Георги Димитров)

94 views

mageaum

Bulgarian and Japanese traveling Yoga teachers couple, based on classical Hatha Yoga teaching.

Where?

Our current location is...

Oneness Yoga Studio

Yambol, Bulgaria

© Copyright mageaumAll Rights reserved.